Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

«Έξυπνη» διατροφή στην παιδική ηλικία

Η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου επηρεάζεται τόσο από κληρονομικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή...

Αν και τα ερευνητικά δεδομένα είναι πολλές φορές αντικρουόμενα, υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε συνδέονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την κατανόηση, την κρίση, την ευφυΐα, τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. 
Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από την κατανάλωση μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια συναπτικές συνδέσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο των οποίων η ακεραιότητα και η ανάπτυξη βασίζεται στην υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής αλλά και στη συστηματική πνευματική και σωματική άσκηση.
 Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία στην παιδική ηλικία, καθώς σε αυτήν «χτίζονται» τα θεμέλια των περισσότερων σωματικών και πνευματικών χαρακτηριστικών που θα ακολουθήσουν το άτομο στην ενήλικη ζωή του.Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc στην Διασφάλιση Ποιότητας

1. Υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και ποια είναι αυτά;
Απάντηση: Συστατικά, παλιότερα άγνωστα για όλους εμάς, ανακαλύπτεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για το εγκέφαλο ιδιαίτερα για τα παιδιά που εμφανίζουν ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς αύξησης του εγκεφάλου τους. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουμε τα πολυακόρεστα λιπαρά DHA και ALA, καθώς και τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, συστατικά που υπάρχουν από τη φύση σε τρόφιμα του καθημερινού μας διαιτολογίου.

2. Τι είναι το DHA  και γιατί είναι καλό;
Απάντηση: Το DHA  είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται φυσιολογικά στο μητρικό γάλα και στα λιπαρά ψάρια. Ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου (ή εναλλακτικά, περίπου το 60% του βάρους των στερεών συστατικών του εγκεφάλου) αποτελείται από λιπαρά και ένα μεγάλος μέρος αυτών των λιπαρών είναι το  DHA.
Ως εκ τούτου, το DHA αποτελεί δομικό στοιχείο του εγκεφάλου, όπως το ασβέστιο είναι δομικό στοιχείο για τα οστά.

3. Τι είναι το ALA  και γιατί είναι καλό;
Απάντηση: Το ALA είναι ένα φυτικό πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας και γι’ αυτό πρέπει να το πάρει από τις τροφές που τρώμε.

4. Γιατί είναι σημαντικές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β;
Απάντηση: Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, χρειάζονται για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν στην επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς εμπλέκονται στην παραγωγή (και το μεταβολισμό) των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μεταφορείς μηνυμάτων, που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν καλή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου (ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου.) Επιπλέον συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο.

5. Τα προσλαμβάνουν συστατικά  αυτά σε επαρκείς ποσότητες τα παιδιά;
Απάντηση: Έρευνες τόσο σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα δείχνουν ότι η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών όπως το DHA δεν είναι η συνιστώμενη. Κι αυτό γιατί δεν καταναλώνουμε αρκετά λιπαρά ψάρια, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή τους. Ειδικότερα, όσον αφορά στα παιδιά, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.
Παράλληλα με το DHA, οι έρευνες δείχνουν ότι και η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δεν είναι η συνιστώμενη.

6. Ποια τρόφιμα περιέχουν ALA, DHA και βιταμίνες Β;
Απάντηση: Οι πλουσιότερες πηγές του ALA είναι τα σπορέλαια, όπως το λινέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο, δηλαδή συνηθισμένα έλαια που, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων επάλειψης και μαγιονέζα που φτιάχνεται από τα έλαια αυτά. Τα καρύδια καθώς και τα φιστίκια είναι επίσης καλές πηγές ALA.
Το DHA βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, καπνιστές ρέγκες, πέστροφα, σαρδέλες και φρέσκος τόνος). Στα λευκά ψάρια (βακαλάος, μπακαλιάρος) και στον κονσερβοποιημένο τόνο βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες. Το DHA επίσης βρίσκεται σε προϊόντα, όπως ειδικά εμπλουτισμένα γάλατα και προϊόντα επάλειψης.
Ένας καλός τρόπος να πάρουμε αρκετές από τις βιταμίνες Β είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP