Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μουσειοσκευή : «Ολυμπιακοί αγώνες & στίβος – ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον»

Η ιστορία του στίβου και των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Το 2008 αποτελεί Ολυμπιακή χρονιά και σίγουρα η πρόσφατη αναγνώριση του Μουσείου Αθλητισμού από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή...
σε ‘’Ολυμπιακό Μουσείο’’ αποτελεί την καλύτερη χρονική στιγμή παρουσίασης ενός σημαντικού προγράμματος εκπαίδευσης.

 Η απαρχή της ιδέας βρίσκεται στην εγκαινίαση του νέου χώρου του Μουσείου Αθλητισμού, τον Αύγουστο του 2004, με την παρουσίαση της έκθεσης ποδοσφαίρου. Λίγες μόλις μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το μοναδικό αντίστοιχο θεματικό μουσείο άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό, έχοντας όμως ένα όραμα για την επόμενη τετραετία. 
Στοίχημα και στόχος ήταν η παρουσίαση έκθεσης με θεματική τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πυρήνα το στίβο. Τον Μάρτιο του 2006 για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό της χώρας έκθεση με θέμα το στίβο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως και πάλι πολλά έπρεπε να γίνουν. 

Καθ’ όλο το διάστημα παρουσίασης της έκθεσης, κυρίαρχο αίτημα απ’ όλη την Ελλάδα ήταν η βούληση εκπαιδευτικών, μαθητών και κοινού να ‘’ταξιδέψουν’’ στην ιστορία του στίβου, να ‘’βιώσουν’’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τελευταίου και πλέον αιώνα, να ζήσουν τη μαγεία που παρουσιαζόταν στο μουσείο. 
O απαραίτητος αριθμητικά περιορισμένος επισκεπτών στο χώρο του Μουσείου και η απαίτηση για όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στη δράση και ενασχόληση με το στίβο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις του σημερινού project, της μουσειοσκευής ‘’Ολυμπιακοί Αγώνες & Στίβος – Ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον’’ του Ολυμπιακού Μουσείου.

Η μουσειοσκευή είναι στοχευμένη ως προς τις δραστηριότητες, τις γνώσεις και τη μεθοδολογία, στις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Με κεντρικό μεθοδολογικό πυρήνα το παιχνίδι και την προσωπική εμπειρία του παιδιού από την ενασχόλησή του με το θέμα της μουσειοσκευής, μαθαίνει παίζοντας και παίζει μαθαίνοντας.

Για πρώτη φορά σε μουσειοσκευή, τα παιδιά αποτελούν τον πυρήνα δράσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο παιχνιώδης τρόπος μάθησης υποστηρίζεται σε όλα τα στάδια της μουσειοσκευής. Μαθαίνει, παίζει, συνεργάζεται, προσπαθεί ατομικά, αντιμετωπίζει προκλήσεις σε κάθε στάδιο. Άλλοτε με εποπτικό υλικό υψηλής τεχνολογίας, όπως η ψηφιακή απεικόνιση της έκθεσης στίβου του μουσείου που συνοδεύεται από αφήγηση και ευχέρεια ρεαλιστικής περιήγησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα αγωνίσματα του στίβου. Άλλοτε με δραστηριότητες ομαδικές και ατομικές, σε φύλλα εργασίας και άλλοτε με το 24 τετραγωνικών μέτρων επιδαπέδιο παιχνίδι της μουσειοσκευής ζωντανεύει η μαθησιακή εμπειρία και το κινητικό παιχνίδι κυριαρχεί.

Αξίζει να αναφερθεί πως το σύνολο του υλικού της μουσειοσκευής είναι δομημένο σε ηλικιακές ομάδες (1. Προσχολική Αγωγή και Α΄ και Β΄ Δημοτικού, 2. Γ΄ και Δ΄  Δημοτικού και 3. Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού), λαμβάνει υπόψη τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών δομώντας κατάλληλα τις δράσεις, συνδέει το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου με τις δράσεις και έχει εκπονηθεί για παιδιά όλων των αναπτυξιακών σταδίων. 
Όροι Δανεισμού Μουσειοβαλίτσας
Η δημιουργία της μουσειοβαλίτσας βασίστηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μαθησιακών εμπειριών παιδιών που φοιτούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, σε περιοχές απομακρυσμένες από το μουσείο. Ως εκ τούτου, στα αιτήματα δανεισμού, προηγούνται τα σχολεία εκτός Νομού Θεσσαλονίκης και έπονται τα υπόλοιπα. Το Ολυμπιακό Μουσείο  έχει δημιουργήσει δύο όμοιες μουσειοβαλίτσες για τη συγκεκριμένη θεματική, γεγονός που θέτει περαιτέρω περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα ανταπόκρισής μας στα αιτήματα και θέσπισης αξιολογικών κριτηρίων ως προς την προτεραιότητα δανεισμού.
Ο δανεισμός της μουσειοβαλίτσας δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία εβδομάδα ανά σχολικό συγκρότημα. Το κόστος αποστολής και επιστροφής της μουσειοβαλίτσας αναλαμβάνει η σχολική επιτροπή κάθε σχολείου. Επιπλέον, υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό ως προς το υλικό που δανείζεται ένα σχολείο, το οποίο οφείλει και να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση. 
Πληροφορίες: Ολυμπιακό Μουσείο, τηλέφωνο: 2310968531-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP