Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αντιμετώπιση δηλητηρίασης στα παιδιά

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα παιδιά που παθαίνουν δηλητηριάσεις είναι ηλικίας 1 έως 6 ετών. Το Κέντρο Δηλητηριάσεων μας δίνει τις έγκυρες οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ατυχές περιστατικό...



Σε κάθε περίπτωση δηλητηρίασης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τηνψυχραιμία μας και χωρίς πανικό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ταχύτητα ως εξής:


-Διευκρινίζουμε το είδος του φαρμάκου και την ποσότητα, στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν και οδηγό θεραπείας.
-Καλούμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή μεταφέρουμε το παιδί στο Νοσοκομείο.
-Εάν το παιδί, μετά την επιβεβαίωση λήψης κάποιας ουσίας από το περιβάλλον, παρουσιάζει υπνηλία, παραπατάει, τραυλίζει, έχει δύσπνοια ή κάνει σπασμούς, (σημάδια ότι έχει αρχίσει να δρα η τοξική ουσία), τότε το μεταφέρουμε ασφαλώς (με ασθενοφόρο) και τάχιστα στο Νοσοκομείο.
-Οι σωστές πληροφορίες, (αφορούν το χρόνο λήψης, την ποσότητα και την ουσία, γι’ αυτό καλό είναι να προσκομίζεται το κουτί ή το μπουκάλι μέσα στο οποίο περιέχεται το ιδιοσκεύασμα), που θα δοθούν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων και στους θεράποντες ιατρούς, είναι σοβαρή υποχρέωση των γονέων και είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του παιδιού και την έκβαση της δηλητηρίασης.
-Συγχρόνως δίνουμε την αναγκαία βοήθεια ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες, ανάλογα με τον τρόπο έκθεσης στο βλαπτικό παράγοντα, όπως περιγράφεται παρακάτω:


Πεπτική οδός
Η οδός αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των λήψεων (80,71%). Για να έχουμε δηλητηρίαση πρέπει η ουσία να απορροφηθεί. Εάν την απομακρύνουμε έγκαιρα τότε η έκβαση θα είναι θετική.
Τα τελευταία 3-5 χρόνια τα Κέντρα Δηλητηριάσεων Ευρωπαϊκών χωρών και η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία δεν συνιστούν τη χρήση εμετικού (ιπεκακουάνας), όχι γιατί θεωρείται επικίνδυνο αλλά, γιατί μερικές φορές η χρήση του είναι αλόγιστη. Η δική μας σύσταση είναι ότι, μπορεί να χορηγηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, που πρόκειται να καθυστερήσει η μεταφορά στο Νοσοκομείο και δεν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις, μόνο μετά από επικοινωνία και λήψη οδηγιών από το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
Ένα άλλο μέσο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσρόφηση της τοξικής ουσίας και παρεμπόδιση της απορρόφησής της, είναι ο ενεργός άνθρακας (σκόνη Carbomix ή κάψουλες Norit). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις πριν τη μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο μετά από επικοινωνία και λήψη οδηγιών από το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
Συχνά σε κάθε λήψη δίνουμε στο παιδί να πιεί κάτι για να αραιώσει το δηλητήριο και το καλύτερο είναι τογάλα. Σε δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να δώσουμε γάλα, όταν το παιδί φάει ναφθαλίνη ή καμφορά.

Αναπνευστική οδός
Πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί έξω στον καθαρό αέρα και, αν χρειάζεται, γίνεται χορήγηση οξυγόνου και τεχνητή αναπνοή.

Δέρμα
Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται η απομάκρυνση των ρούχων και πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι.

Μάτια
Πλύσιμο με άφθονο νερό για 5-15 λεπτά και εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

Πηγή στοιχείων: Κέντρο Δηλητηριάσεων
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και έχει ιδρυθεί το 1975 και είναι το μοναδικό τμήμα για κάλυψη όλης της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό την παροχή πληροφοριών για αντιμετώπιση δηλητηριάσεων στις Μονάδες Υγείας της χώρας, σε ιδιώτες γιατρούς και στο κοινό. Τηλ. 210 7793777.
Πραγματοποιεί επίσης Πρόγραμμα ενημέρωσης-πρόληψης των δηλητηριάσεων σε βρέφη-παιδιά, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται ενημερωτικά μαθήματα στους γονείς, σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του νομού Αττικής. Ενημερωθείτε από τους παιδικούς σταθμούς ή τους δήμους πότε πραγματοποιείται πρόγραμμα ενημέρωσης στην περιοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP